Lansarea Revistei Vitralii nr 3 la Sibiu

articol aparut in revista Tribuna, Sibiu:

Frânturi mai puţin cunoscute din istoria României au constituit o parte dintre elementele aduse în atenţie joi, 17 iunie, în foaierul Corpului B al Bibliotecii Judeţene Astra Sibiu. Reprezentanţi ai mediului academic şi cultural sibian şi un public numeros s–au adunat la Biblioteca Astra pentru a lua parte la lansarea celui de–al treilea număr al revistei „Vitralii – Lumini şi Umbre”, publicaţie editată de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR–SRI).

Mai mulţi oaspeţi

„Ţin în mână această revistă şi trebuie să vă mărturisesc că m-am gândit foarte mult la metafora acestui titlu (…) Luminile şi umbrele ne definesc viaţa şi cred că întâlnirea noastră stă sub semnul acesta, al luminării” a spus Onuc Nemeş-Vintilă, directorul Bibliotecii Judeţene Astra Sibiu, gazda evenimentului. Alături de el, la lansare s-au aflat, printre alţii, Filip Teodorescu, preşedintele ACMRR-SRI, Cristian Troncotă, redactorul şef al revistei „Vitralii – Lumini şi Umbre”, Vasile Mălureanu, Nechifor Ignat, preşedintele filialei Sibiu a ACMRR-SRI.
„Prin această revistă intenţionăm să realizăm patru mari obiective”, a spus Cristian Troncotă, care a arătat că acestea sunt: promovarea culturii de securitate, atitudinea, pentru că publicaţia le oferă ofiţerilor în rezervă un loc în care să-şi expună părerile, comunicarea cu societatea civilă şi colaborarea între structuri. Redactorul şef a subliniat că în paginile revistei vor fi publicate materiale de interes istoriografic şi de atitudine. O parte dintre aceste idei au fost relevate şi de Vasile Mălureanu, unul dintre semnatarii articolelor, care a arătat, totodată, că revista oferă un cadru de memorie a participanţilor la evenimente. „Memoria profesională a cadrelor de informaţii poate fi importantă petnru a contribui, în anumite momente, la întregirea datelor”, a spus Vasile Mălureanu, care a prezentat o parte dintre acţiunile la care a luat parte în calitate de ofiţer al serviciului de informaţii şi care au fost publicate şi în paginile revistei.

Revistă trimestrială

La rândul său Filip Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii a arătat că numărul al treilea al publicaţiei însumează 2.500 de reviste, care cuprind, printre altele, imagini ale Revoluţiei din ’89. El a făcut, totodată şi o scurtă trecere în revistă a evenimentelor din ’89, dar şi a asociaţiei pe care o prezidează.”Noi, prin revistă, ne-am propus ca ceea ce scriem aici să fie perfect real (…) Suntem interesaţi ca cei din afara noastră să cunoască nişte adevăruri”, a mai spus Filip Teodorescu.
„Vitralii – Lumini şi Umbre” este o revistă care apare trimestrial şi care are un conţinut bogat în imagini. Cele 116 pagini le oferă cititorilor dezvăluiri din zona serviciilor de informaţii, despre viaţa şi activitatea structurilor profesionalizate şi celebrităţilor, specializate în a căuta, a descoperi şi în acelaşi timp a apăra secrete. Cei care doresc să consulte revista, o găsesc la Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu. (A.C.)

Reclame

2 gânduri despre „Lansarea Revistei Vitralii nr 3 la Sibiu

  1. Stimate dle. profesor Troncota,
    Am urmarit cu interes interventia Dvs. in documentarul TV „Fereste=ma , Doamne, de prieteni” , difuzat pe TVR 1 in seara zilei de ieri, 5 ianuarie 2012. Din pacate , in materialul difuzat, nu ati mai putut elabora ipoteza Dvs. privind abordarea gresita de catre Nicolae Ceausescu a problemei Basarabiei.
    As dori sa profit de ocazie pentru a aduce un corectiv in ceea ce il priveste pe Gheorghe Gheorghiu-Dej; desi acesta a lucrat la atelierele CFR Grivita si Dej , el era electrician iar lucrarile memorialistice il descriu ca foarte ingrijit si meticulos -purta costum ! .Evident, in documentarul TV amintit a fost prezentat in mod simplificator ca o alegere politica pentru postul de conducator la PCR , insa personal cred ca a fost mai mult decat atat iar persoana sa sa nu ne este , chiar si acum, in intregime cunoscuta.De exemplu, nu s-a facut inca o legatura intre ascendenta sa bulgara, ascensiunea sa in miscarea ilegala si pre-eminenta comunistilor bulgari in Internationala Comiunista Balcanica.
    Cu stima,
    Marinescu Dan-Tudor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s